Avantura po Siciliji

Marko Dunđer, Leonarda i Klara Komen snalažnjivi su backpackeri koje je ljubav prema putovanjima dovela do nagrade Wizz Aira zahvaljujući kojoj su doletjeli i na Siciliju…

Sjedim na klupici u Williamsburgu u 8:30 ujutro i gledam video koji smo snimili na Siciliji. Tek je 6 stupnjeva  i po prvi put ove godine vidim vlastiti dah. Istog trena poželim vratiti vrijeme i biti u tom videu. Život je prekrasan sad, no onda, iako toga nismo niti bili svjesni, život je bio fenomenalan.

Upravo smo sletjeli, nazvali mamu koja se vječito brine i ukrcali javni bus od aerodroma do centra. Došli smo u Cataniju, glavnu luku Sicilije i jedva čekamo ispuniti sve stereotipe o Italiji – pojesti hrpu pizze i pašte, piti aperol spritz i vino te slušati talijanske kancone.

Oko 9 navečer je, hodamo ulicom u potrazi za našim Airbnb smještajem. Klara gleda u mobitel i kaže da smo blizu. Pred nama je zgrada s prekrasnim balkonima na svakom katu, ali i ogromnim kontejnerima.
Kažem Klari: “Daj zamisli kakva šteta da imaš ovako lijep balkon, a odmah ispod njega se nalazi ogromno smeće.” 
Klara će na to: “To je naša zgrada.” 
Naravno da je. I svi naši stereotipi o kanconama i spritz aperolima padaju u vodu. Ulazimo unutra i nije lijepo. Navikli smo na svakakav smještaj i zadnje smo osobe koje će se žaliti na bilo što, no u prostoriji gdje je temperatura viša od 40 stupnjeva i otvaranje prozora nije mogućnost, tenzije su visoke.

Lijepa Italija (Foto: Travel Buds)

Odlazimo na piće i shvaćamo koliko je Catania slična Rijeci. Nije prevelika, djelomično je ravna pa se penje, a nalikuje joj i arhitekturom, atmosferom i ljudima.

Vraćamo se na spavanje i provodimo cijelu noć u polusnu hladeći se lepezama koje smo prije nekoliko tjedana kupili u Sevilli. Budimo se i odlazimo na doručak u obližnji kafić. Nakon tri tjedana roadtripa po Maroku, jutro u talijanskom kafiću uz nonice koje jedu sladoled, miris espressa i kekse koje Talijani uvijek poslužuju uz kavu podsjećaju nas na dom, iako nismo blizu. 

Mnogi jedu brioše sa sladoledom od pistacija pa naručujem to slatko pecivo koje podsjeća na našu pincu, ali s nutellom. Podijelit ću ga s Klarom. Nakon desetak sekundi naručujemo još jedan jer nakon jednog griza shvaćamo da dijeljenje nije opcija. Odmaramo se u u parku u hladu drveća, šećemo gradom, Talijani nam dovikuju različite stvari, okreću glave… nemaju srama, ali ponekad i to laska.

Predvečer se bavimo omiljenom aktivnošću, posjećujemo vintage trgovine. Na pitanje gdje sam kupila majicu volim odgovoriti: “U vintage dućanu na Sicliji“. Okrenula bih oči sama sebi, ali sretna sam jer ostaje lijepi suvenir.

Nakon večere odlazimo u lokalni restoran, Trattoria del Cavaliere. Dok čekamo stol pijuckamo pivo i promatramo zgodne konobare koji kruže oko bijelih stolnjaka. Odjednom nismo više backpackeri nego fina i pristojna gospoda. Pet minuta kasnije prolijevam vino po lijepom stolnjaku. Nakon dagnji, tjestenine s pestom i lokalnog vina siti, zadovoljni i pomalo pripiti odlazimo na sladoled prije spavanja.

View this post on Instagram

Best buds! 🏄🏽

A post shared by Klara Komen (@klara_komen) on


Nakon jednog dana u Cataniji krećemo na jednodnevan izlet u Taorminu, gradić na brežuljku s plažom koja izgleda poput razglednice. Istražujemo uske ulice, ružičaste zgrade, stepeništa i sve što možete zamisliti tipično za mediteranski gradić, a zatim odlazimo do plaže s polutokom na kojem stoji kamena kuća. More je savršeno, no nitko se ne kupa jer je sezona meduza. Djeca se igraju policajaca, skupljaju meduze mrežicama i stavljaju ih u male bazene iskopane u plićaku.

Taormina (Foto: Travel Buds)

Zadnji dan na Siciliji odlučujemo posjetiti lokalnu tržnicu punu mirisa, boje, buke i osmijeha prodavača. Namirnice su svježe, ukusne i apsurdno jeftine. Kupujem punu vreću cherry rajčica za 50 centi i jedemo ih kao da su trešnje. Odlazimo na posljednji sladoled prije leta, a na aerodromu se pozdravljamo od Sicilije uz cannolepunjene ricottom i pistacijima.

> Uzbudljive avanture Travel Budsa pratite na Instagram-profilima Klare, Marka ili Leonarde, a posjetite ih i na njihovou kanalu na Youtubeu.

 
Vodič na eks:

Cijena pića u kafićima: kava: 1.5 eura; pivo: 2 eura; boca vina: 4 eura

Najbolje mjesto za izlazak: večera u Trattoria del Cavaliere i piće na glavnom trgu

Omiljeni dio grada: Cijeli centar je apsolutno prekrasan, pogotovo navečer kada svi izlaze na piće i sladoled

Najdraži kafić: Comis Ice Cafè

Omiljeni street food: gratina

Najbolje vrijeme za posjet: kraj ljeta

Savjet turistima: pripazite na stvari 

Ljubaznost domaćina: 10/10

Najbolji gradski prijevoz: hodanje, no ako se zaputite van grada vlakovi su odlična ideja

Izvor: Travel Buds

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *