Astronomski centar Rijeka

Upoznajte zvijezde u ovom, u Hrvatskoj i široj regiji, jedinstvenom astronomskom centru. Osim nebeskih objekata, sa brda Sveti Križ gdje je smješten, pruža se i prekrasan pogled prema Riječkom zalivu i brdovitom zaleđu.

Astronomski centar Rijeka unikatan je objekat te vrste u Hrvatskoj. Otvoren je 2009. iznad grada, u bivšoj utvrdi iz Drugog svjetskog rata. U jednoj od četiri kule utvrde ugrađen je 2001. teleskop, zaštićen pokretnom kupolom.

Objekat je danas prvi astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje obesrvatoriju i planetarijum. To je takođe jedini planetarijum u Hrvatskoj i široj regiji s digitalnom tehnologijom. Njegov program se odvija u sfernoj kupoli, koja može primiti 52 posjetioca. U njoj se mogu pogledati filmovi i prezentacije posvećene svemirskom beskraju, svaki dan od utorka do subote.

Centar raspolaže prostorijama za predavanja i radionice, caffe barom i terasom s panoramskim pogledom na Kvarner, zaleđe i obližnju srednjevjekovnu crkvicu.

Do njega se može doći gradskim autobusom, što je u takvih objekata rijetko. Građevina je u potpunosti prilagođena kretanju osoba smanjene pokretljivosti, a programi su prilagođeni svim uzrastima.

Izvor: visitrijeka.hr, Foto: panoramio

logorijeka1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *