Aruba – ostrvo sunca

Aruba je mala ostrvska zemlja, površine 193 km2, koja je od obala Venecuele udaljena tridestak kilometara. Pri prvom susretu s Arubom osjetićete vetar koji nosi zvuke muzike s obale koju zapljuskuju tople vode Karipskog mora. Posmatranje zalaska sunca u toplim tropskim večerima, dok ste opijeni mirisom i slatkastim ukusom vazduha u ustima, doživljaj je koji nikada ne blijedi iz sjećanja. Prirodne ljepote i uživanje u radostima života svakako su osnovni utisci koji se povezuju s ovim egzotičnim ostrvom u Karipskom moru.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Ljepota plaža na Arubi je nešto što zaista treba doživjeti, jer one spadaju među najljepše na Karibima. Plaže kao što su Palm bič, Igl bič ili Bejbi bič (na njoj ćete sresti najviše porodica s djecom i ona se s punim pravom smatra jednom od najljepših plaža za porodični odmor) jedva da se po svojoj ljepoti i kvalitetu mogu porediti s drugim plažama. Takođe, odatle možete brodićem za nekih pet minuta stići do ostrva De Palm, na kome možete uživati u odmoru iz snova, s ležaljkama zategnutim između palmi i egzotičnim koktelima. Po legendi lokalnog stanovništva, svako zrnce pijeska na Arubi pripada pješčanom patuljku, koji se prema njemu ophodi s puno pažnje i ljubavi, pa su zato plaže tako lijepe.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Posebna atrakcija ovog ostrva je Prirodni most (Natural Bridge), djelo prirode koje je nastalo djelovanjem snage morskih talasa, potpomognute vjetrom i protokom vremena, koji su napravili čudo prirode dubeći okamenjenu lavu. Most je visok 10 metara, a dugačak 30. Takođe, ovdje svakako treba posjetiti pećine Fontein. U njihovim dubinama možete uživati u pećinskim crtežima i upoznati se sa životom i istorijom plemena Aravak, domorodaca ovog ostrva. Još jedan prirodni fenomen na koji su stanovnici Arube posebno ponosni i koji je njihov zaštitni znak jeste drvo divi-divi, koje se prilikom rasta pod uticajem sjeveroistočnog vjetra povija u pravcu jugozapada, pa tako stanovnicima ovog ostrva postaje prirodni kompas.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Glavni grad Arube, Oranjestad, čini zanimljivu mješavinu modernog, zapadnog duha i tradicije lokalnog stanovništva. Drugo ime ovog grada je Prestonica hiljadu boja. U osnove ovog grada umnogome je utkan uticaj Holanđana, koji su još 1636. godine zauzeli Arubu, iako su je nekih sto godina ranije otkrili Španci. Pijaca na glavnom trgu je mjesto gdje mnogi turisti najčešće kupuju suvenire, a na obližnjoj pijaci možete pazariti plodove mora, kao i robu koja stiže iz Venecuele. Ovdje svakako treba posjetiti „Haos kafe“ i bar „La fijesta“, koji svojom muzikom privlači mnogobrojne turiste. Ipak, glavno mjesto okupljanja turista nalazi se u obližnjem mjestu San Nikolas. Riječ je o „Čarlijevom baru“. Zidovi ovog bara ukrašeni su različitim primjercima stanovnika mora koje još od četrdesetih godina prošlog vijeka tu postavljaju ronioci, pa je „Čarlijev bar“ ujedno i muzej.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

U februaru se na Arubi održava i karneval, otprilike u isto vrijeme kada i onaj u Riju, za kojim ni po čemu ne zaostaje. Pored ovog karnevala, u glavnom gradu, Oranjestadu, svakog utorka se na bini u tvrđavi Zautman održava festival Bon Bini (u prevodu s lokalnog jezika – papijamenta, to znači „Dobro došli“). U ovoj najstarijoj građevini u gradu očekuje vas šarenilo karipske pijace, lokalni kulinarski specijaliteti i umjetničke rukotvorine uz zvuke muzike i ples s ovog ostrva. Takođe, nipošto ne treba propustiti ni Kuku Kunuku, šareni autobus, koji putnike vozi u nezaboravnu vožnju do svetionika i večere u restoranu. Treba posjetiti i Nacionalni park „Arikoku“, gdje se nalaze izuzetno rijetki primjerci biljnog i žiotinjskog svijeta, a glavna atrakcija su džinovski kaktusi.

Plaže od najfinijeg bijelog pijeska, topla voda Karipskog mora, tropska vegetacija i palme koje nude hlad na predivnim plažama, kao i veoma gostoprimljivi stanovnici Arube najbolja su preporuka za posjetu ovom malom ostrvu i svemu onom što ono nudi jednom turisti. A nudi zaista mnogo i sigurno nećete zažaliti ako se otisnete put njegovih obala.

Izvor: krstarica.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *