Adrenalinski vikend u Bihaću i rafting na rijeci Uni

Legenda kaže da je rijeka Una ime dobila od rimskih legionara koji su pri prvom susretu s ovom jedinstvenom rijekom uzviknuli: Una! – Jedna, jedina! Danas je osim po svojoj ljepoti, rijeka poznata i među zaljubljenicima u adrenalin, a rafting na rijeci Uni smatra se kao jedan od najboljih doživljaja u Evropi.

Rafting na Uni je postao nezaobilazni društveni događaj, a dokaz tome su brojne poslovne grupe kao i porodice koji se na ovu rijeku uvijek iznova vraćaju. Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 km.

BIHAC_RAFTING_NA_UNI1

Gornji tok Une je potpuno pitak te je proglašen nacionalnim parkom što je dokaz izuzetnosti i čistoće same rijeke i glavni razlog zašto se Una smatra pravom oazom istinskih zaljubljenika prirode i prirodnih ljepota.

Uzbuđenja na raftingu neće nedostajati, posebno  kad napomenemo da je prvi slap kojeg ćete prolaziti visok čak 5 metara.

BIHAC_RAFTING_NA_UNI4

Danas je Una dio velikog blaga prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata. Na rijeci Uni se voze tri etape spomenute regate, a najuzbudljivija je svakako ona koja se vozi kroz sam nacionalni park koja se vozi dužinom od 16 kilometara, na mjestima gdje je rijeka jako uzbudljiva i sama po sebi atraktivna.

Prethodno iskustvo za odlazak na rafting nije potrebno jer agencija Una Unique rafting Bihać koja organizuje spust čamcima će svakom posjetiocu na licu mjesta organizovati i malu edukaciju o sigurnosti i savjetima za najbolji doživljaj.

Ako se odlučite za posjetu rijeci Uni, postoji još jedno mjesto koje nikako ne smijete izostaviti. Radi se o Štrbačkom buku koji je visok 23 metara, zavisno od vodostaja i sam po sebi čini atrakciju koju godišnje posjeti preko 50 000 turista.

Više informacija o raftingu na rijeci Uni i adrenalinskim doživljajima potražite na stranici una-unique-rafting.com

Izvor: S. Vugrinec – vikendmanijaci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *