7 najljepših gradova na Azurnoj obali

Na jugoistoku Francuske pronaći ćete predivne obale, gradove na litici i uspavana ribarska sela.

1. Kan

Резултат слика за cannes

Kad se spomene Kan, svi se sjete glamura i sjaja Festivala u Kanu koji se održava svake godine, ali ovaj grad zapravo ima istoriju staru stotinama godina. 

Svoju transformaciju od mirnog ribarskog sela do blještavog grada, Kan je započeo 1834. godine nakon što se bogati lord Brougham u njemu odmarao tokom epidemije kolere u Kanu. Zarobljen u selu, Brougham je izgradio luksuznu vilu u koju se vraćao svake zime 34 godine, piše National Geographic.

U Kanu obavezno posjetite najpoznatiju ulicu u Kanu La Croissete, Muzej umjetnosti (Le musée de la Castre), Palatu festivala, a nemojte da propustite ni priliku za planinarenje obližnjim planinama Massif de l’Estérel.

2. Nica

Резултат слика за nica

Nica je glavni grad Francuskog departmana, koji nalazi oko 30 kilometara od italijanske granice. Osnovala ga je kolonija grčkih pomoraca oko 350. godine p.n.e, a grad je najvjerovatnije ime dobio u slavu Niki odnosno pobjedi nad susjednom kolonijom. Predivni pejzaži Nice su inspirisali francuske umjetnike Matisa i Šagala, koji su ovdje živjeli u jednom dijelu svog života, a čiji su radovi izloženi u lokalnim muzejima. 

Uživajte u mirisu cvijeća na pijaci Cours Saleya, otkrijte rimske ruševine na Colline du Château, spustite Engleskom promenadom i posjetite Karneval u Nici.

3. Menton

Резултат слика за menton

Menton se nalazi blizu italijanske granice, a njegov zaliv u obliku polumjeseca važi za najtopliji zimski rezort na Francuskoj rivijeri. Grad je najpoznatiji po citrusnom drveću, koje u prvi plan dođe svake zime tokom godišnjeg Festivala limuna, kada se od 140 tona limuna i narandži prave gigantske skulpture širom grada. 

Osim ovog festivala, preporučujemo vam da posjetite predivni park Jardins Bioves i muzej Žan Kokto, koji se nalazi blizu plaže.

4. Peillon

Резултат слика за peillon france

Ušuškan među planinama Primorskih Alpa, seosko utvrđenje Peillon je smješten na kamenoj litici. Čine ga uske kamene ulice, strme stepenice, srednjovijekovne kuće i prolazi svodova.

Uživajte u ljepoti zidnih fresaka u Chapelle des Penitents Blancs i Crkvi Preobraženja, izgrađenoj na najvišoj tački u selu.

5. Antib

Резултат слика за antibes francuska

Ranije poznat kao Antipolis, ovaj lučki grad je prvobitno bio osnovan kao grčko mjesto trgovanja, a kasnije je pao pod vlast moćne porodice Grimaldi između XIV i XVII veka. Zamak Grimaldijevih je otada pretvoren u muzej Pabla Pikasa, koji je ovde odseo 1946. godine. 

Turizam je sada primaran u ekonomiji zahvaljujući gradskim plažama, lukama jahti i obližnjem naučnom parku Sofia-Antipolis

Opustite se uz muziku na godišnjem Festivalu Jazz a Juan, popijte piće u Muzeju apsinta i istražite luksuzne bašte u parku Exflora. 

6. Villefranche-sur-mer 

Резултат слика за Villefranche-sur-mer

Osnovana početkom XIV vijeka, Villefranche je poznata po svojoj dubokoj luci, starom gradu i impresivnim sidrištima. U ovom predivnom gradu su snimane scene filmova poput Ronin, Dirty Rotten Scoundrels i Never Say Never Again.

Prošetajte ulicama Starog grada, posetite godišnji Bataille des Fleurs i Citadelu St. Elmo.

7. Vence

Резултат слика за vence

Smješten između Nice i Antiba, Vence i njegovo srednjovijekovno selo pružaju uzbudljivo putovanje u prošlost. Kad je D. H. Lorensu dijagnostikovana tuberkuloza, preselio se na jug Francuske, gdje je napisao svoje poslednje djelo Apokalipsu.

Istražite ljepote starog grada i posjetite Katedralu rođenja Bogorodice i kapelu Rosaire. 

Izvor: nationalgeographic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *