5 najočuvanijih gradova opasanih impresivnim zidinama (FOTO)

Masivne kamene zidine nekada davno bile su zadnja linija odbrane za drevne gradove i njihove stanovnike. Mnogi od takvih gradova više ne postoje, ali mnogi su se i održali, pa danas pružaju stanovnicima unutar zidina dašak istorije, ali i privlače turiste iz raznih krajeva svijeta.

Evo 5 najočuvanijih i najpoznatijih gradova opasanih zidinama, svi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

1. Dubrovnik, Hrvatska

Jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija, uglavnom za one dubljeg džepa, posljednjih godina još je popularniji jer su njegove zidine postale kulisa za King’s Landing popularne serije Igra prijestola.

Dubrovačke zidine građene su od 13. do 17. vijeka za potrebe odbrane. Duge su 1940 metara, visoke 25, prema kopnu široke od 4 do 6, a prema moru 1,5 do 3 metra. Sastoje se od glavnog gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave i dva gradska podizna mosta.

Dubrovačke zidine (Foto: Vikendmanijaci.com)

2. Jerusalim, Izrael

Zidine koje okružuju Stari grad izgrađene su u 16.vijeku. U Starom gradu su znamenitosti: Brdo hrama, Zid plača, Bazilika Svetog groba, Kupola na stijeni i džamija al-Aksa.

61093842

3. Ávila, Španija

Zidine Ávile nastale se u 12. vijeku kako bi štitile stanovnike od sukoba kraljevstva Castile i Leona. Visoke su oko 12 metara, a imaju 9 gradskih vrata. Duge su 2,5 kilometra, a ukrašene su s 90 kamenih tornjeva.

61278515

4. Cartagena, Kolumbija

Pola svijeta dalje i nekoliko vijekova kasnije, Španija je izgradila još jedneimpresivne zidine, tvrđavu  Castillo de San Felipe, u karipskoj luci Cartagena, koja je bila španska kolonija. Zidine su izgrađene u 17. vijeku, a cilj im je bio odbrana od gusara.

61278517

5. Carcassonne, Francuska

Zidine grada duge su 525 metara, a zatvaraju ga dvostruke srednjovjekovne zidine, od kojih su unutrašnje duge 1250 metara i imaju 29 okruglih tornjeva, dok su vanjske duge 1320 metara i imaju 18 tornjeva.

61278516

punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *