3 savršena mjesta u Hrvatskoj na kojima možete skočiti bandži

Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički most visine 56 metara, a ekipa koja odrađuje skokove aktivna je više od 10 godina…

Možda ste nekad sanjali kako padate u provaliju i ispred vas je ogromna rupa, probudili se cijeli znojni i niste znali jeste li u svojem krevetu ili samo sanjate. Riješite se ovakvih muka skakanjem s mosta, jer tada snovi o padu u nepoznato postaju stvarnost, a sjećanja na ovo će biti i više nego prekrasna.

Istorija bungee jumpinga veoma je zanimljiva i njegovi korijeni zapravo potiču iz intrigantnog rituala naziva N’gol koji se odvijao na obalama pacifikče ostrvske države Vanuatu. Ritual je nastao pred više od hiljadu godina, a događaju koji je inspirisao ovaj ritual u glavnoj ulozi bili su Tamaile i njegova supruga. Spomenuti gospodin bio je nasilan prema svojoj domišljatoj supruzi, a jednog dana kada je bježala od njega, spas je potražila na stablu. Kako Tamalie nije odustajao i krenuo se penjati za svojom suprugom, ona je, vidjevši to, čvrsto zavezala lijanu za svoje gležnjeve i kada je došao blizu nje, skočila sa stabla. Tamalie je instiktivno krenuo za njom i dok je nju spasila lijana (filmski bi bilo da mu je “u prolazu” još pokazala i srednji prst, ali nema zapisa :)) on je “aterirao” na tlo i poginuo. Taj događaj inspirisao je lokalce da se i sami oprobaju u danas popularnom bandžiju.

Korak do ponora (Foto: Shutterstock)

Zapadnjaci su bandži na ostrvima navodno otkrili za vrijeme Drugog svjetskog rata i priča o ovom naletu adrenalina se širila svijetom dok je nisu prvi put isprobali u Bristolu 1979. godine.

Danas je najviša platforma za bandži skok visoka 233 metra, a nalazi se na Macau tornju u Kini. Slobodni pad traje šest sekundi, a ako se odlučite na skok zaustavićete se samo 30 metara od zemlje. Ovo je i jedna od najsigurnijih platformi za skokove, jer su bandži užadi dizajnirane tako da vas vuku gore i dolje, a ne nose vas lijevo i desno, kao što to biva u većini slučajeva. Tako je rizik od udarca u toranj sveden na minimum, a skakači sigurniji.

Da bi skočili bandži ne morate biti prethodno obučeni, jedino što vam treba je želja za dozom adrenalina i volja za isprobavanjem nečeg novog. Naravno, zdravlje je uvijek na prvom mjestu, stoga se ne upuštajte u ovaj izazov, ako nemate zdravu kičmu i zglobove. Uvijek je važno slušati operatere koji svoju profesionalnost iskazuju kroz brigu za vašu sigurnost i pomoć da se što više opustite, a vjerujte, ovo to će mnogima pomoći. Događaju se situacije da tik pred skok ispod mosta prolazi brod i trebate čekati na platformi, a razgovori s operaterima ovo će čekanje učiniti zaista kraćim.

Malenički most (Foto: Shutterstock)

Ono što morate znati je da je bandži oprema sigurna i mnogo puta testirana, a sastoji se od užadi, pojaseva, karabinera i štitnika. Užad uvijek prolazi mnogobrojne testove, kao i automobili na tehničkom pregledu. Skakači se uvijek vežu na više tački, a prije nego što vas vežu, izvagaće. Pripremite se na to da postoji više varijanti spuštanja nakon skoka pa vas nekad spuštaju u čamac, a nekad vas vuku na početnu tačku, kada je i pogled na okolinu u normalnom položaju još ljepši.

Najviši most za bandži džamping u Hrvatskoj je Maslenički most visine 56 metara. Ekipa koja odrađuje skokove aktivna je više od 10 godina, a sve one kojima nedostaje adrenalina pozivaju da ih posjete i iskušaju se u skoku za koji je potrebno izdvojiti 460 kuna, a želite li ovaj trenutak zabilježiti za cijeli život, video snimka skoka Go Pro kamerom koštaće vas još 160 kuna. Uz video, možete kupiti i bandži majicu za koju ćete izdvojiti 80 kuna. Prije skoka penjete se na stepenice, a skokovi su predviđeni za osobe težine od 40 do 130 kilograma. Zaustavljate se na 5 metara od površine mora, a ispod mosta vas čeka čamac koji će vas prevesti do kopna. Sezona skokova kreće 1. maja, a završava krajem avgusta. Skakati možete svakim danom od 14 sati ili prema dogovoru.

Bungee (Foto: Shutterstock)

Ako želite ipak malo više adrenalina, uputite se na Šibenski most visine 40 metara gdje ćete prije skoka morati preći ogradu na mostu da stignete do platforme s koje skačete. Moramo priznati da smo ovo isprobali, i da adrenalin puca već kad krenete šetati prema mjestu događaja. Skakati ovdje možete takođe od 1.maja do kraja avgusta, a cijena skoka je 280 kuna. Želite li trajnu uspomenu, za video akcijskom kamerom izdvajate 75 kuna, a majica kao vrijedna uspomena koštaće vas 80 kuna. Ekipa će vas čekati od ponedjeljka do četvrtka i subotom od 10 do 19 sati, a petkom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Svakako rezervirajte svoj termin ranije. Operateri su izuzetno ljubazni i pristupačni, a za razliku od višeg Masleničkog mosta, skok u Šibeniku pruža doživljaj više, jer umjesto da vas spuštaju u čamac, sami se trebate prikačiti na uže i podižu vas na početku tačku.  Skočiti možete i na otoku Pagu, tačnije na Zrću gdje skačete s krana visine 41 metar.

Omiljena ljetna doza adrenalina (Foto: Shutterstock)

Zapamtite, ovo je iskustvo za cijeli život, no prije odluke dobro razmislite. Po dolasku na lokaciju prolazite kratku obuku za skok i potpisujete izjavu da skačete na vlastitu odgovornost. Snovi brzo prelaze u stvarnost stoga se ne ustručavajte doživjeti svoju najveću avanturu.

Izvor: vikendmanijaci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *