15 razloga zbog kojih treba otputovati u Barselonu

Ukoliko je ova ljepotica Španije Vaša sljedeća destinacija, ovo su neka od mjesta koja kada se vide ostavljaju nezaboravan trag u sjećanju. Evo zašto treba otputovati, šta vidjeti i posjetiti u Barseloni.

O Barseloni se priča da je čaroban grad i da predstavlja vizuelni užitak i atmosferu koja kombinuje eleganciju i prefinjenost sa katalonskim šarmom.

Njene ulice otkrivaju srednjevijekovnu romansu u njenom gotskom kvartu a dah zastaje razgledanjem arhitekture Gaudija i njegovih savremenika.

Putovanje u Barselonu može biti avionom iz Beograda. A može i drumskiim saobraćajem preko živopisne Provanse, pa duž biserne Azurna obale.

La Sagrada Familia (Sagrada Familija)

                       BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 8: La Sagrada Familia cathedral

Ono što će Vas ostaviti bez daha u bajkovitoj Barseloni je jedna od najinteresantnijih znamenitosti Katalonije – crkva Sagrada Familija (Sveta porodica) koju je projektovao arhitekta Antonio Gaudi i koja je postala sinonim za grad Barselonu. Započeta 1882. godine i nedovršena do danas predstavlja predmet mnogih kontroverzi. Smatra se Gaudijevim remek-djelom.

Radio je na njoj do njegove smrti 1926. godine. Takva grandioznost i rad sa toliko detalja nigdje se ne može vidjeti. Jednostavno, to je nešto neopisivo.

Koliko god da ste puta Sagradu Familiju vidjeli na slikama, osjecaj kada je vidite uživo je neuporediv.

Placa de Catalunya (Trg Katalonija)

                             trgovi spanije

Kada se kaže: „Centar grada Barselone“ uglavnom se misli na ovaj trg. Trg zauzima oko 50 000 kvadratnih metara, kružnog je oblika, a u njega se sliva 9 ulica, od kojih 2 najpoznatije ulice u Barseloni:

La Rambla (široka promenada u centru starog dijela grada) i Passeig de Gracia koja važi za najglamurozniju ulicu u Barseloni. Na ovom živopisnom trgu se međusobno ljupko „gledaju“ nekoliko statua i fontana, pored trga postoje nekoliko metro i autobuskoh linija, a pod zemljom se nalazi i železnicka stanica.

Ovdje se nalazi i „El Corte Ingles“, inače najveći lanac tržnih centara u Španiji. Placa de Catalunya je svakako mjesto koje vrijedi obići i koje ćete ustvari teško mimoići, pa makar u Barseloni bili i samo na jedan dan.

Las Ramblas (La Rambla)

                           barcelona_la-rambla

Najpoznatija ulica u Evropi. Ovaj široki bulevar oivičen stablima pruža se na 1,2 kilometar između Placa de Catalunya (Trg Katalonija) i spomenika Kristoforu Kolumbu.

La Rambla je puna kafića, restorana, prodavnica i mnogo šetača koji uživaju u prizorima.

Dok šetate možete vidjeti i neke atrakcije, uključujući Gaudijevu palatu Guelj, njegov prvi veliki arhitektonski zadatak, kao i lijep Placa Reial (Kraljevski trg), na kojem je kralj primio Kolumba nakon što je otkrio Ameriku.

Kolumbov spomenik

                      kolumbov spomenik

Živopisna šetnja od Trga Katalonija ulicom La Ramblas završava se trgom Vrata mira na kojem se nalazi Kolumbov spomenik, podignut u čast čuvenog moreplovca koji je u potrazi za Indijom otkrio Novi Svet 1392.g. Ispružena desna ruka na kipu usmjerena je u pravcu Đenove, što je u suprotnom pravcu od Amerike.

I, ukoliko želite, možete se popeti kod Kristifora, na visinu od 87m i upijati pogledom cijelu Barselonu-biser Mediterana.

Morski akvarijum

                podvodni svet u barseloni

Akvarijum u Barseloni je najveći u Evropi i najvažniji na cijelom Mediteranu.

U 80m stakla se nalaze tuneli koji vode ispod površine mora, koji sadrži 4000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju- ajkule.

Zaista neponovljiv doživljaj!

Font de Canaletes

                        zanimljivosti barselone

Na sjevernom dijelu La Ramble, nalazi se Font de Canaletes, fontana pomalo neobičnog dizajna, jer umjesto velikih mlazova vode koji bi tekli iz nje, ovom fontanom dominira – ulična svjetiljka!

Font de Canaletes tako ima četiri slavine iz kojih šetači slobodno mogu piti, dok se na njen središnji dio naslanja lampa.

Osim zanimljivog izgleda za fontanu postoji legenda da ako budete pili iz ove fontane, ponovo ćete doći u Barcelonu.

Ono što muškoj populaciji može biti zanimljivo, ta fontana predstavlja tradicionalno mjesto okupljanja navijača fudbalskog kluba Barselona, zapravo radi se o zanimljivoj tradiciji koja potiče još iz 30-ih godina 20. vijeka.

Parc Guel (park Guelj)

                       najlepsi parkovi

Još jedan jak razlog zašto otputovati u Barselonu, i koje znamenitosti i zanimljivosti posjetiti.

Barselona će Vam se učiniti nestvarnom ako posjetite i čuveni Gaudijev park Guelj. Ovo je jedan od najimpresivnijih svjetskih vještačkih pejzaža i savršeno mjesto za Vašu fotografiju.

Park Guelj je mjesto u kojem su Gaudijeve ideje o jedinstvu umjetnosti i prirode najbolje ostvarene. Prostire se na nekoliko hektara zelene površine u sjeverozapadnom dijelu Barselone.

U ovom parku je sve u obliku pečuraka, to je zaista jedno neobično mjesto pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje jedne zanimljive bajke.

Tako će Vas već na ulazu dočekati dvije kuće čiji oblik podsjeća na ilustracije iz popularnih slikovnica a pozdraviće Vas i čuveni gušter, koji stoji duž stepenica. One vode do dvorane sa stubovima na koje se naslanja terasa na čijoj je površini formiran dug, talasasti zid, koji zapravo predstavlja najdužu klupu na svijetu.

Sa terase imate predivan pogled na grad i more. U parku se nalazi i Gaudijeva kuća-muzej koji prikazuje mnogo skica ovog izuzetnog umetnika i skulptora.

Casa Batllo (Kasa Batljo)

                          najbolje fasade u barseloni

Ukoliko budete krenuli od Placa de Catalunya duž Passeig de Gracia prvo ćete naići na Casa Battlo. Njena fasada je napravljena od pješčara i pokrivena šarenom katalonskom vrstom mozaika.

Pogađate li ko je gradio ovu neobičnu kuću? Naravno Gaudi! Tipično za njega, prave linije se izbjegavaju kad god je to moguće.

Terase na nižim spratovima ove kuće imaju stubove nalik kostima, a one koje su na gornjim spratovima izgledaju kao komadi lobanja. Zbog ovih karakteristika, kući je dat nadimak “Kuća od kostiju”.

Šareni krov podsjeća na kožu reptila. Unutrašnjost kuće je fascinantna, baš kao i njena spoljašnjost.

Casa Mila (La Pedrera)

                            Spanien, Barcelona, Eixample, Casa Mila, von Architekt Antoni Gaudi, am Passeig de Gracia, Dachterrasse, Abendlicht, Reise, La Pedrera, aussen, Architektur, Modernisme Catala, Bauwerk, Sehenswuerdigkeit, Reise, Haus, Unesco Weltkulturerbe, Weltkulturerbedenkmal Arbeiten von Antoni Gaudi, Europa, Katalonien, HF; [HINWEIS BEZUEGLICH DER ABBILDUNG DES KUNSTWERKS - RECHTE DRITTER SIND VOM NUTZER ZU KLAEREN] (Bildtechnik: sRGB, 60.16 MByte vorhanden)

Duh Mediterana pomiješan sa Gaudijevim građevinama, čini Barselonu privlačnom tokom cijele godine, tako se Vaše uživanje u razgledanju Barselone može dopuniti još jednom fantastičnom konstrukcijom kreativnog genija Antonija Gaudija- Casa Mila, poznata još i kao La Pedrera. Igrađena je u prepoznatljivom Gaudijevom stilu sa raskošnim dizajnom, šarenim pločicama i komplikovanim detaljima.

Poznata je po svojoj atraktivnoj uvijenoj fasadi. Sa krova, na kojem se nalazi ekscentričan Gaudijev stil dimnjaka, La Pedrera Vam nudi predivan panoramski pogled.

Montjuic (Montžuik)

                   view of Sants-Montjuic residential district from helicopter. Barcelona

Na južnoj strani grada i strmo nagnut ka moru, diže se brdo Montžuik na 213m nadmorske visine na kojem se nalazi istoimeni dvorac za koji se vezuju mračne strane Barselone.

Montžuik je najprostraniji i najposjećeniji rekreativni prostor unutar grada, ne samo zbog svoje zanosne ljepote već i zbog bogate vegetacije i velikih parkova, muzeja i zabavnog parka.

Ovdje možete vidjeti Pueblo Espanol (replika španskog grada sa umjetnošću i arhitekturom), Muzej Miroa, Muzej nacionalne umjetnosti Katalonije i magičnu fontanu koja tople ljetnje večeri učini najzanosnijim snom uz svjetla, boje i muziku.

Ovo je remek-djelo španskog inženjera Karlesa Buigasa.

Fontana predstavlja fascinantan ples vode i spektra duginih boja u ritmu muzike koji će Vas oduševiti.

Ovo je svakako nesvakidašnji događaj i umjetnost koja osvaja srce.

Museo Picasso (Pikasov muzej)

                pikasov muzej

Pikasov muzej u Barseloni ima brojne kolekcije poređane po hronološkom redosledu. Ovo vam pruža mogućnost da sagledate život Pabla Pikasa.

Muzej se nalazi u kvartu El Born i otvoren je 1963. godine. Sadrži preko 3.800 umjetničkih djela, što predstavlja najsveobuhvatniju zbirku u svijetu ranog Pikasovog perioda. Arhitektura samog muzeja je fantastična.

Barri Gotic (Bari Gotik)

                                                 gotika u barseloni

Obavezno posjetite.

Spoj istorije, umjetnosti, arhitekture i ljepote nad ljepotama možete vidjeti u gotskoj četvrti- Bari Gotik najstarijoj oblasti Barselone.

Nekada rimsko utvrđenje, ovaj lavirint uskih ulica sa posebnom atmosferom, sjedište je spektakularnih gotskih zgrada i katedrala, koje obilježavaju gradski procvat tokom XIV i XV vijeka.

Postoje mnoge značajne znamenitosti koje bi trebalo posjetiti u ovoj pješačkoj četvrti. Najčuvenija među njima je gotska katedrala La Seu, sa svojom fasadom od koje zastaje dah.

Ovdje se nalaze i mnoge prodavnice i predivni kafići na trotoarima, koji upotpunjuju živopisan ambijent Bari Gotika.

Da biste vidjeli ostatke ovog drevnog rimskog grada, nekada poznat kao Barcino, gdje su rimske ulice još uvijek vidljive obavezno posjetite Muzej gradske istorije u Palau Reial (Kraljevska palata).

La Barceloneta (Barseloneta)

                      restorani u barseloni

Teško je odoliti brilijantno plavom Sredozemnom moru, tako da u Barseloni obavezno uživajte u plaži i suncu, šetajte pored mora i osvježite se uz čašu sangrije.

Ovdje ćete vidjeti i čuvenu skulpturu zlatne ribe poznate kao Peix (Peiks), rad američkog arhitekte Frenka Gerija, koja gleda na more.

Parc de la Ciutadella (park Citadela)

                lepota barselone

Ovaj veliki park površine 30ha takođe je dom zoo vrtu Barselone. Oko 7.500 životinja predstavljenih kroz 400 vrsta, nalaze se na površini koja zauzima oko 13 hektara parka.

Neke od najpoznatijih životinja ovog vrta uključuju gorile, orangutane, delfine, vukove, sniježne leoparde, krokodile i aligatore. Bivša zvijezda i atrakcija zoološkog vrta, albino gorila poznata kao Pahuljica, uginula je 2004. godine.

Park takođe ima malo jezero, popularno mjesto gdje možete iznajmiti čamac i veslati. Postoji nekoliko statua u parku, a najviše se po svojoj veličini ističu ogromni kameni mamut i metalna mačka.

U sjevernom uglu parka nalazi se impozantna fontana La Cascada (Kaskada) izgrađena za Univerzalnu izložbu 1888. godine.

Stara barselonska korida

korida u barseloni

Na trgu Španija nalazi se najstarija korida u Barseloni – Plaça des Brasus les Arenes. Sagrađena je još 1900. godine, ali se u njoj odavno ne održavaju borbe sa bikovima.

Poznata je i po tome što su tu 1966. godine koncert održali Bitlsi. Sagrađena je u crvenoj cigli sa neobičnim detaljima u vidu bijelih istočnjačkih kupola i sa šarama koje podsjećaju na tamnoplave oblake.

Upoznajte običaje Katalonaca, probajte sangriju i uz pesmu do ranih jutarnjih sati ostanite na ulicama, prošetajte plažama Kosta Brave, zaronite u Sredozemno more i dozvolite mislima da slobodno otplivaju gdje god žele.

Iako se nećete boriti sa bikovima, s obzirom da idete u inostranstvo gdje su bolnice skupe, obezbjedite sebi najbolje putno osiguranje koje je uzgred i najpovoljnije.

Budite slobodni, budite ono što jeste, osjetite Barselonu ali pustite da i ona osjeti Vas.

U blizini Barselone se nalezi i poznato ljetovalište Ljoret de Mar. Kao i prelijepa Valensija.

Izvor: toposiguranje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *