13 činjenica koje niste znali o Gibraltaru

Prošetajmo jednim od posljednjih naselja neandertalaca u Evropi i mjestom gdje ćete pronaći više od 300 vrsta ptica i jedine makakije u Evropi.

1. Jedino mjesto u Evropi gdje se mogu naći divlji majmuni

Vjerovatno znate da je Gibraltar dom nestašnih Berberskih makakija, ali da ste znali da je i jedino mjesto s populacijom divljih majmuna na cijelom kontinentu?

Oko 300 krznih majmuna potomaka iz Sjeverne Afrike lutaju prirodnim rezervatom Gibraltara i povremeno uzimaju hranu iz ruksaka turista.

2. Najjužnija džamija u Evropi se nalazi na Gibraltaru

Džamija Ibrahim-al-Ibrahim je poklon Kralja Saudijske Arabije (od 5 miliona funti) i jedna je od najvećih na nemuslimanskoj teritoriji. Mnogi Gibraltarci su bili bijesni kad je sagrađena 1997. godine.

3. Ima samo 29 kilometara puteva

Kao što možete da pretpostavite za ovako malu teritoriju, ne postoji previše mjesta na kojima biste mogli da napravite koji krug. 

Postoje samo dvije destinacije: Tuvalu i Kokosova ostrva (ima manje šljunka). I vozi se s desne strane, za razliku od Velike Britanije.

4. Bond je bio na Gibraltaru

Gibraltar se pojavio u dva filma. To je mjesto gdje je Džejms Bond navodno sahranjen u moru u filmu Samo dvaput se živi iz 1967. godine i Dah smrti iz 1987. godine.

5. Nacisti su ga htjeli

Operacija Feliks je bila šifra za njemačko osvajanje Gibraltara u Drugom svjetskom ratu. Hilter je razgovarao s generalom Frankom o ideji i plan je odobren, ali se Franko na kraju ipak predomislio.

Hitler je navodno nakon razgovora s španskim liderom izjavio: „Radije ću izvaditi četiri zuba nego otići na još jedan sastanak sa ovim čovjekom“.

6. Jedna od najčudnijih pista na svijetu se nalazi upravo ovdje

Nedostatak ravne podloge je jedinu pistu na gibraltarskom aerodromu podijelio sa najprometnijim putem (Avenija Vinstona Čerčila). Ulica se zatvara svaki put kad avion treba da poleti ili sleti

7. Ima sopstveni jezik

Llanito se govori na Gibraltaru i predstavlja čudnu mješavinu andaluzijskog španskog i engleskog jezika, nekolicinom portugalskih i malteških riječi, đenovskim srednjevjekovnim dijalektom i čak hebrejskog porijekla. Kada ih slušate, čini vam se da usred rečenice promijene jezik, što je skoro nemoguće za razumijevanje pogotovo ljudima koji govore engleski ili španski jezik

8. Uprkos veličini, ima mjesto na Uneskovoj listi svjetske baštine

Goramova pećina, dio kompleksa od četiri morske pećine, jedna je od najvećih novosti na Uneskovoj listi iz 2016. godine. Jedno je od posljednjih naselja neandertalaca u Evropi i sadrži gravure stare 39.000 godina, koje se često opisuju kao jedno od najranijih primjera apstraktne umjetnosti.

9. Podzemne atrakcije

Cio Gibraltar je izbušen tunelima koji su sagrađeni kao sistem odbrane tokom opsada, a najpoznatiji je tunel Velike opsade, kao i tuneli iz Drugog svjetskog rata.

10. Raj za ornitologe

Više od 300 vrsta prelazi Gibraltar dok putuje iz Afrike u Evropu.

11. Prepoznatljive crvene telefonske govornice

Gibraltar je zaista kao komad Velike Britanije pod Suncem, sa crvenim telefonskim govornicama, bobijima, brančom i  brojnim jefitinim kafeima.

12. Veoma je suvo

Ne postoje rijeke ni vodeni tokovi. Kišnica mora da se prikuplja i čuva u podzemnim rezervoarima.

13. Klađenje je ozbiljan biznis

Posotji dvadesetak onlajn kompanija za klađenje i igre na Gibraltaru, u kojima je zaposleno 3.000 ljudi, što je skoro desetina populacije.

Izvor: nationalgeographic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *