12 mjeseci, 12 destinacija: Najbolja odredišta za svaki mjesec u godini

Kad bi imali dovoljno vremena i novaca, putovati po ovom itinereru bi bilo predivno. Svaki mjesec par dana na novoj destinaciji zvuči kao san svih snova…

Januar

Prvi mjesec bi najbolje bilo provesti negdje u švajcarskim planinama, a ako skijate, idealan izbor bili bi St. Moritz i Zermatt.

Skijalište Zermatt, Švicarska (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Februar

Budimo iskreni i recimo kako februar nigdje nije sjajan, ali opet, nećemo se odlučiti niti na hibernaciju. Zato, posjetite Finsku i uživajte u Aurori Borealis.

Mart

Super je u svako doba godine, ali za odlazak u Češku mi smo baš odabrali mart. Ovo je vrijeme kad sve počinje cvjetati i buditi se, a uživanje u pivi i dobrim kobasicama još će vam biti ljepše na sunčanim tersama.

April

Idemo u zemlju tulipana, Holandiju. Kad je proljeće u zamahu, ova zemlja izgleda nestvarno lijepo. Biće vam dobro neovisno o gradu u kojem se nalazite, a isplati se posjetiti i Keukenhof, najveći svjetski vrt, koji u ovo doba izgleda psihodelično.

Maj

Dobro, za Italiju je uvijek dobro vrijeme, ali maj je potpuno savršen. Toplo i ugodno vrijeme dobro će vam doći, a s obzirom na to da je ovaj mjesec početak top sezone, izbjegnite Rim i Veneciju i posjetite manje “navikana” mjesta.

Pistoia, Italija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Jun
Na red je došla i gospođica Španija. Ljetna vibra ovdje je savršena, posebno na Kanarima i Ibizi, ali tu su uvijek i predivni Madrid i Barselona. Ipak, možda je najbolje otići u Andaluziju i pržiti se na suncu Seville i Granade…

Jul

Njemačka za vrijeme zime može biti depresivna, naročito Berlin, nad kojim se nadviju tamni i kišni oblaci. Zato je u julu situacija drugačija, pivo se pije svuda, piknici u parkovima svuda oko vas… Naravno, ne trebamo ni spomenuti brojne festivale za svačiji ukus…

Avgust

Slovenija! Skočimo malo kod susjeda koji nude divne planine, šume i arhitekturu po vrlo povoljnim cijenama. Predivna Ljubljana jedan je od najpodcjenjenijih gradova, a u ljeto cijeli je centar prepun terasa restorana i kafića. Također, vrijedi posjetiti i Bled i Bohinj.

Septembar

Stiglo vrijeme i za odlazak u Irsku. Septembar donosi jeftinije cijene smještaja, a vrijeme je još vrlo lijepo i ugodno, tako da je to idealna situacija za istraživanje prirodnih ljepota i klifova. Takođe, Dablin u ovo doba nudi brojne festivale, tako da, ko voli, nek’ izvoli.

Irska – 15 (Foto: Vikendmanijaci.com)Oktobar

Grčka u oktobru može biti sjajan odabir. Dobro vrijeme, turisti ne gnjave, a samim time ćete akropolu razgledati bez hiljadu fotoaparata kraj svoje glave. Iako je Atina najbolji odabir, vrijedi otići i na Kretu i Rodos.

Novembar

Turska nudi mnogo u novembru, dobro vrijeme, manje gužve i jeftine hotele. Ako to nije dovoljno, reći ćemo kako je ovo vrijeme sezone citrusa, pa svako jutro možete uživati u svježe iscijeđenim sokovima.

Decembar
A Novu godinu dočekajte u Mađarskoj. Jeftina pića, barovi unutar starih ruševnih zgrada i termalni izvori vode. Također, Božićni sajam u Budimpešti posebno je lijep, a na njemu imate priliku uživati u brojnim tradicionalnim mađarskim specijalitetima.

Izvor: Punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *