10 zanimljivosti o Vatikanu

Papa, bazilika Sv. Petra, Vatikanski muzeji – sve su to stvari koje nam najprije padnu na pamet kad pričamo o najmanjoj državi na svijetu – Vatikanu.

Tako mali, a tako moćan – geslo je koje slobodno možemo vezati uz Vatikan. Kako tamo stoluje sveti otac svima nam je dobro poznato, no ove sljedeće stvari, baš i nisu…

Papa, bazilika Sv. Petra, Vatikanski muzeji – sve su to stvari koje nam najprije padnu na pamet kad pričamo o najmanjoj državi na svijetu – Vatikanu. No šta je s onim drugima manje poznatim? Šta je s ljubavi prema vinu, željeznici i ostalom? Odgovore nudimo u nastavku.

1. Stanovnici Vatikana popiju više vina nego bilo ko drugi na svijetu

Vatikan ima najveću potrošnju vina po glavi stanovnika, pa tako svaki stanovnik popije 54,26 litara (inače, u TOP 5 po potrošnji našla se i Hrvatska). Razloga za ovako veliku konzumaciju nije taj što ovdje žive pijanci, već se vino redovno upotrebljava na vjerskim obredima.

2. Ovdje se nalazi najkraća željeznička pruga na svijetu

O tome smo već pisali, pa ako se želite detaljno podsjetiti ‘Papa ekspresa’, kliknite ovdje.

61169013

Papa express (Foto: AFP)

3. Najveći broj turista po glavi stanovnika na svijetu

Nakon konzumacije vina, evo još nečeg po čemu se Vatikan nalazi u vrhu. To ništa nije čudno, u Vatikanu živi jako malo ljudi, a mjesto je goleme kulture i istorije. Na primjer, samo Vatikanske muzeje godišnje posjeti više od 5 i po miliona ljudi.

4. Zemlja ima svoj ‘Euro’

Vatikan i Italija potpisali su 2000. sporazum koji je dozvolio da službena valuta Vatikana bude Euro. Vremenom su se na kovanicama našle i slike Svetog Oca, koje sada cirkulišu cijelom eurozonom.

5. Papa ima svoju gardu

Švajcarska garda zadužena je za ‘čuvanje’ pape. U njoj se nalazi oko 135 švajcarskih vojnika koji na papu paze već 510 godina. Kako bi ušli u gardu, morate ispuniti nekoliko uslova: posjedovati švajcarsko državljanstvo, biti više od 174 cm, stari od 19 do 30 godina i jasno, katolici.

6. Posjeduju teleskop u Arizoni

Da, da. Teleskop je u funkciji, a poznat je po svojim optičkim kvalitetima.

7. Vatikan ima jednu od najboljih pošti na svijetu

Usluge vatikanske pošte itekako se koriste, s obzirom kako je ona na glasu kao jedna od najboljih na svijetu. Svake godine destine hiljada turista šalju razglednice upravo odavde, ali i mnogi Rimljani dolaze predavati svoje pošiljke ovdje, jer više vjeruju vatikanskoj nego italijanskoj pošti.

8. Ovdje ne možete dobiti žig u pasošu

Loša vijest za ‘kolekcionare’ žigova u pasošima je ta da ovdje ne možete dobiti žig. Čak ni uz naknadu, što recimo, možete u Andori.

61194062-vatikan-muzej-vatikanski-muzej

Vatikan (Foto: Gulliver/Thinkstock)

9. Niko od stanovnika nije rođen u Vatikanu

Državljanstvo se naravno ne dobija rođenjem, već ga imaju oni koji ovdje žive i rade. Ako se pitate zašto se državljanstvo ne može dobiti rođenjem, odgovor je i više nego jednostavan – Vatikan nema bolnica.

10. UNESCO i Vatikan imaju poseban odnos

Naime, Vatikan je jedina država koju je UNESCO u cijelosti stavio na popis Svjetske kulturne baštine.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *