10 razloga da posjetite grad koji vam vjerovatno nije u planu

Grad u kojem je dom pronašlo tri miliona ljudi, nakon nekoliko turbulentnih godina ušao je u mirnu fazu, a mi u nastavku teksta navodimo 10 razloga zašto bi trebalo da posjetite Kijev.

1. Bezbjedan je

Ukrajina je u posljednje vrijeme doživjela mnogo neprijatnosti, od revolucije do rata, ali se Kijev smatra dovoljno bezbednim gradom za posjetu. Zato slobodno obiđite prestonicu, samo nemojte da kupite kartu za Krim…

2. Ima veliki broj predivnih crkvenih građevina

Najviše se izdvaja katedrala svete Sofije, sagrađena u 11. vijeku, koja predstavlja prvu građevinu u Ukrajini koju je UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Naročito je lijep i manastir svetog Mihovila, koji su Sovjeti uništili 30-ih, ali je 1999. potpuno obnovljen.

3. Od Kijeva do Černobilja

Grad duhova, kojeg je pre 31 godinu zadesila nuklearna katastrofa, u posljednjih nekoliko godina postao je mjesto koje posjećuju radoznali turisti. Svake godine 10.000 turista posjeti Pripjat, napušteni grad iz kojeg su stanovnici izbjegli nakon katastrofe. Naravno, ako se već odlučite za ovaj izlet, nipošto ne ignorišite uputstva vodiča.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

4. Pijaca na kojoj ćete “okusiti” grad

Svaki veliki grad po pravilu ima slavnu pijacu na kojoj ćete probati najfinije i najsvježije proizvode. U Kijevu se ona zove Besarabka, smještena je na istoimenom trgu, a ako ste gurman, nemojte da preskočite ovo mjesto.

5. Stari grad

Stari dio grada podsjeća na one koji mogu da se vide u baltičkim zemljama. Kamene ulice, šarene kuće, trgovi dominiraju svuda naokolo. Iako je deo grada uništen u mongolskoj invaziji u 13. vijeku, očuvan je dio koji je sagrađen još u 9. vijeku, a prije 200 godina napravljena je i velika renovacija.

6. Groblje bogato istorijom

Zaljubljenici u istoriju obavezno bi trebalo da posjete groblje Baikove, mjesto vječnog počinka nekih od najvažnijih ljudi u istoriji zemlje, i posebno po ogromnom broju spomenika od kojih neki potiču iz ranog 19. vijeka.

7. Količina zelenila je nevjerovatna

Kijev je takođe i zeleni grad. Toliko je zelen da vam se čini kao da cijelog možete da ga obiđete u hladu, s obzirom na ogromnu količinu zasađenog drveća. Najpopularnija mjesta za rekreaciju i odmor su Park pobede i Venetsiansky, u kojima najčešće uživaju džogeri i biciklisti, dok zimi na zaleđena jezera odlaze ljubitelji klizanja.

8. Piće koje morate da probate

Posjeta Kijevu neće biti potpuna bez čaše pića poznatog kao Horilka pertsivka. Iako naziv zvuči egzotično, zapravo je riječ o votki sa dodatkom čilija, a piće možete da kupite dobiti gotovo u svim restoranima i kafićima u gradu.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

9. Najniža metro stanica

Stanica Arsenalna, najniža metro stanica na svijetu, nalazi se 105.5 metara ispod zemlje.

10. Nacionalni muzej ukrajinske istorije

Grad je imao prilično burnu istoriju. To se naročito odnosi na period Drugog svjetskog rata, kada se pune dvije godine nalazio pod okupacijom Nemačke. Tada je porušen dobar njegov dio, a priču o ovim događajima priča Nacionalni muzej ukrajinske istorije u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Star61 / Wikimedia Commons

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *